"Hen? I Sverige säger vi han och hon!"

-Våga vägra hen.
-I Sverige säger vi han och hon.
-Hen? Nä nu har jämställdheten allt gått för långt.
-Varför skulle jag använda det när det betyder höna på engelska?
 
Va?
På riktigt nu?
 
Har de senaste veckorna på sociala medier stött på allt fler hen-motståndare i min sociala krets, och jag blir bara så otroligt ledsen, besviken och trött. Varför måste det finnas en sådan stor motståndsrörelse för ett ord som på sitt lilla vis bidrar till ett bättre samhälle? Vad är poängen med att motarbeta det? Snälla, det är ett ord? Jag tycker att bajs inte är ett särskilt schangtilt ord men inte håller jag låda för att det ska tas bort ur våra svenska ordlexikon?
För det behövs ju! Det används ju och fyller en särskild funktion i vårt språk. Dessutom anser jag att det vore onödigt att motarbeta ett ord som jag inte själv behöver använda om jag inte vill. Jag skulle ju lika gärna kunna säga avföring. Sen om andra människor väljer att säga bajs så är ju inte det min ensak!
 
Förstår ni hur dumt det låter? Förstår ni vilken onödig kamp det är ni krigar för? För ja, du kan välja att säga "han eller hon" om det får dig att må bättre. Men jag tänker fortfarande både säga och skriva hen. Hen är enklare, går så mycket fortare att skriva. Det behövs i dagens lata samhälle.
 
Slut, kiss, bra och fart betyder också något annat på engelska så att inte använda hen för att det betyder höna är både skrattretande och ohållbart.
 
Så länge det fortfarande finns olikheter i förutsättningar och bemötande mellan olika kön, etniciteter, utseenden och religioner så är vårt samhälle inte jämställt. Det kan ju inte bli mer jämställt än totalt jämställdhet. Med andra ord finns det inget som heter "jämställdheten har gått för långt". Det enda som finns är obildade människor som känner sig kränkta av att deras nuvarande patriarkala makt kan hamna i kläm om vi "icke vita män" höjs och får en högre röst i samhället. (obs! vita män som samhällsgrupp, inga personliga påhopp, vill inte ha några vita kränkta män här, det vore så synd.)
 
Om det här ordet; hen, faktiskt kan vara till nytta i texter där könsneutralitet råder, varför då peka ut några kön istället för att bara använda det? Hen.
 
Om det här ordet; hen, faktiskt kan få folk som mår dåligt, eller känner sig allmänt obekväma av att tvingas definiera sig själva som en "hon" eller "han". Varför ska någon då ha rätten att kämpa emot någons välmående som inte på något sätt skadar någon annan? Om det kränker en person som definierar sig själv som hen för ett genusladdat ord som hon eller han, är det inte då bra att hen finns? Visst kommer de fortfarande ha ett biologiskt samt juridiskt kön, men i sociala sammanhang har detta ingen betydelse.
 
Nu kommer Mr. Smartypants och tycker att den eller det fungerar precis lika bra, men om jag skulle kalla dig för den eller det så skulle det bli liv i luckan kan jag nästan lova. Så oerhört oförskämt! Sen kommer väl kommentaren om att du väl visst säger han om hen tydligt ser ut som en man. Min fråga till dig är då om du skulle vara okej med att jag kallade dig för råtta fast du visst definierar dig själv som människa? Inte det, jaha nähä, men jag kanske tycker du ser ut som en råtta? Klart jag kallar dig råtta om du ser ut som en.
-Mobbning? Men det är ju samma sak?!
 
Trångsynta är vad ni är, ni motståndare av hen där ute. Fortsätt gärna säg hon och han, jag säger inte att ni borde sluta med det. Kom bara ihåg att det ena inte nödvändigtvis utesluter det andra. För er som nu tänker "ännu en äcklig feministfitta", "shit vilken brud", eller "den här tösen tror att hon är något". Det är ni som bidrar till att jämställdheten aldrig kommer bli total. Skit i att använda hen då.
 
Varför skulle ni vilja förändra er till det bättre? Det vore ju dumt.

hemma på min gata i stan

Förstår inte att jag bott här i ett helt år och fem hela månader. Stockholm. Staden som jag så länge innan drömt om att bo i. Glömmer så ofta hur fin den här staden faktiskt egentligen är. Så underligt att jag gått och blivit hemmablind. Hade någon sagt det till mig den dagen jag flyttade hit hade jag aldrig trott dem.

håller andan

 
~skrivet i sämre tider~
Det känns som att allt ibland bara är en väntan.
 
 
väntan på något kul
på sömn, och väntan på att få svar
 
väntan på att vakna
på mat, väntan på att bli klar
 
väntan på att ni ska komma hit, och jag ska komma dit
väntan på att hitta dig
väntan på att livet ska börja
 
Det är som att jag ibland inte förstår att jag är mitt i det. Mitt i livet menar jag. Som att jag ibland måste påminna mig själv om att jag fortfarande lever och att den enda som kan ta tag i allt är jag. Så fort motivationen kommer tillbaka intalar jag mig själv. Men den kommer aldrig. Det är så livet som psykiskt sjuk är. Det går inte riktigt att hantera. Vet inte vart jag ska ta vägen.

har hittat dig nu
livet har börjat
står här vid starten och är osäker
åt vilket håll jag ska gå?
åt vilket håll ligger mål?
vet någon?
-Ja, men vänta.
 

utkast från slutet av juli

"Wow, här har jag verkligen inte varit på länge. Men jag känner att det är dags för mig att skriva av mig för jag kan knappt sitta still, för jag är lyckligare än jag varit på en lång tid. Ofta blir jag irriterad på mig själv för att jag är för rädd, för snål eller helt enkelt för lat för att ta tag i saker. Ofta i den här irritationen så händer det inget annat än att jag är på dåligt humör, men fortsätter på samma spår trots att jag vet att det känns helt fel. Så är inte fallet just nu. 
 
Jag har sedan sommaren började, om vi nu ens kan kalla detta för sommar, som många andra gått och drömt om att åka någonstans. Någonstans där det faktiskt är sommar. Jag och en vän pratade om att åka iväg tillsammans, men som vanligt med lösa sommarplaner så blir de inte av. Men så har jag gått och tänkt att om jag skulle åka själv så skulle jag inte behöva anpassa mig efter någon annan.
 
Igår skrev jag till en saknad vän som bor i Barcelona och frågade vad som skulle hända om jag "svängde förbi", och jag fick svaret att han skulle ta emot mig med öppna armar. Mer än så behövde jag inte. Jag bokade ett flyg som går nästa torsdag. När jag åker hem? Det återstår att se. Jobbar ju för fullt på körkortet men en kan väl få vara lite ledig från det också?
 
Har aldrig förut flugit själv så är pissnervös. Har heller aldrig åkt på semester själv och det vågar jag knappt tänka på att jag ska heller. Men planen är att jag och kameran ska utforska staden som jag aldrig förut besökt. Turista, äta god mat och njuta av solen. Och hänga med en god vän när han inte jobbar!"
 
Idag är jag så enormt glad att jag åkte då i augusti i och med att det var mitt livs hitintills bästa resa. Jag fick träffa så mycket fantastiska människor och se en underbar stad, och så träffa Kami igen. Körkortet klarade jag ju i alla fall. Detta är resan jag tänker tillbaka på dagar som denna när livet mest känns grått, kallt, trist och tufft.

tre av varje

3 saker jag ser fram emot
➝ att åka till Holland med skolan i april
➝ att 
➝ att åka till Brasilien över påsk med Luna plus familj
 
3 saker jag fasar för
➝ att jag inte ska vilja arbeta som arkitekt när jag gått klart dessa fem år
➝ att jag behöver gå och handla imorgon
➝ att jag 
 
3 saker jag gillar
➝ Vickans pappaskämt
➝ frukost till middag
➝ myskvällar

3 saker jag inte gillar
➝ diskberget på mitt bord
➝ förkylning
➝ ångest
 
3 saker jag vill
➝ skaffa en egen lägenhet
➝ köpa massa kläder
➝ mysa med Luna
 
3 saker jag borde
➝ städa
➝ handla
➝ borsta tänderna och gå och lägga mig
 
3 saker jag kan
➝ dra torra skämt
➝ stå upp för min åsikt
➝ spela piano
 
3 saker jag inte kan
➝ ta första steget för att tag i saker och ting
➝ komma upp ur sängen på morgnarna
➝ hålla den här bloggen levande
 
3 saker jag pratar om ofta
➝ Lunas framtida sångkarriär
➝ skolan
➝ feminism
 
 3 saker jag önskar mig
➝ en lägenhet innanför tullarna i Stockholm
➝ bok; Fransesca Woodman, On Being an Angel
➝ bli fri från ångest
 
3 saker jag blir lugn av
➝ att sova bredvid Luna
➝ att spela piano
➝ att vara i stallet
 
3 saker jag blir stressad av
➝ skolan
➝ uppskjutna måsten
➝ mammas tjat
 
3 saker jag ska göra i helgen
➝ hänga med arkitekturkompisarna
➝ gå på tentapub
➝ pussa på Luna
 
3 saker jag har gjort den senaste veckan
➝ pluggat halft ihjäl mig
➝ snytit mig själv fler gånger än vad någon kan räkna
➝ börjat skolan igen efter "jullovet"

RSS 2.0