Om rösträtt och idioter

Ibland blir jag bara så otroligt trött på vad det finns för människor i det land vi bor i. Jag såg nyss på en video som den kända svenska komikern Magnus Betnér lagt upp på sin facebooksida där han talade för hur vi svenska medborgare med rösträtt borde ta tillvara på det vi har och faktiskt rösta. Detta i och med att det sitter två nationalsocialistiska partier i EU redan och vi vill inte ha in fler av dem där. Vill man det är man förmodligen inte tillräckligt påläst.

Betnér menade på att det inte spelade någon större roll vad man röstade, eller om man röstade blankt. Bara man faktiskt röstar vilket jag anser är helt rätt.

 
I kommentarsfältet nedanför fanns det ett flertal kloka personer som tackade för att han påmint dem om vikten av att rösta och visade stor respekt för det han sa. Någon som till en början inte tänkt rösta skrev att hen ändrade sig, och det måste väl ändå vara en av de finaste kommentarer en kan få? Ett bevis på att ha fått någon att ändra sig till det bättre. På att ha gjort skillnad.
 
Sen fanns det de som var mindre kloka...
  • "Rösta till en låtsasdemokrati? Det är ett låtsasval"
  • "Jag accepterar inte sopornas rätt att styra mitt liv"
  • "Om man röstar så är man ju ansvarig för det som händer, om man inte röstar så är man inte ansvarig för det som händer och därmed har man rätt att klaga."
  • "EU ÄR INTE DEMOKRATI! bara för att man får rösta gör det inte till en demokrati.."
Alltså ursäkta men hur sa? Jag undrar hur mycket vett dessa personer har, om de nu ens har något över huvud taget? "Låtsasdemokrati"? En liten fråga bara; om det nu är en låtsasdemokrati, jag säger inte emot! -Jag känner inte att jag är tillräckligt insatt för att påstå att den demokrati vi har i Sverige är så bra som den kan vara, för det är den säkerligen inte. Men ni som nu inte röstar - blir det mer demokrati om ni inte röstar?
 
 
Vad är det ni tror ska hända om ni inte röstar? Tror ni att det inom det närmsta kommer att vända till att vi inte har någon makt alls? Hur skulle det se ut? Vet ni något om hur det ser ut i länder som inte har något styre överhuvudtaget? Läs på om Somalias styre och se hur de har det. Jag tror faktiskt inte att ni helt ärligt skulle kunna tänka er att Sverige skulle fungera på samma sätt.
 
Och om EU inte är demokrati, vad är det då undrar jag? Det är ju de som bestämmer en otrolig mängd av de regler och förhållningssätt som vi har runt om i landet och ute i varje kommun. Vad och hur de bestämmer beror ju på hur vi med rösträtt röstar! Inte bara i kommunvalet utan minst lika mycket i EU-valet. Röstar man inte så kan en väl tänka att det är låtsasdemokrati hur mycket en vill. Har man inte försökt påverka så får man skylla sig själv för att en inte känner att en har något att säga till om, för alla med rösträtt har chansen. Hur kan man ha rätt att klaga om man inte ens försökt göra något åt vad de kallar för "det dåliga styre" som vi har idag? Kämpa för att göra det bättre om det nu är så dåligt!
 
Vet inte vad ni har för uppfattning av demokrati, att det bara betyder folkstyre och att beslutsdemokratin bara är något påhitt? Men när det bor ca 10 miljoner invånare i Sverige, alla unika, med olika synsätt på olika saker. Har ni då tänkt er att alla ska samlas på någon sammankomst eller ett möte och diskutera fram ett beslut? Vore säkert jätteeffektivt! Inte. Det finns ju partier som kan föra fram våra åsikter av en anledning. Känner du att du inte har någon tillhörighet till något av partierna så skapa ett eget då.
 
Snälla ni som har rösträtt; gör er röst hörd. Det tar inte många minuter av era liv att gå in i båset och rösta blankt om ni inte känner er tillräckligt pålästa för att rösta på vad som är rätt för er.
 
Ni har rösträtt av en anledning så ta tillvara på den.

list

Dagens humör: rätt så glatt

Dagens mående: stressad, trött

Dagens borde: plugga som tusan

Dagens frisyr: mohawk

Dagens klädsel: vit och turkosrandigblus och fotbollsshorts(va?????)

Dagens planer: plugga och sova

Dagens materiella vill ha: klänningar och bruna ben (sistnämnda kommer ju aldrig hända)

Dagens fundering: varför det finns sådana idioter?!

Dagens längtan: få slut på plugg

Dagens låt:

 


RSS 2.0